Sorteren van tweedehands textiel: een vak apart

 

‘Toen ik hier begon, wist ik niet dat er zoveel verschillende soorten kleding bestonden

Agnieszka: 'Toen ik hier begon, wist ik niet dat er zoveel verschillende soorten kleding bestonden.'

 

Gebruikt textiel sorteren is een vak dat specifieke kennis en vaardigheden vereist. Het vereist onder meer gevoel voor mode, kennis van de meest uiteenlopende textielsoorten en een scherp oog voor de kwaliteit van kledingstukken. 'Toen ik hier begon, wist ik niet dat er zoveel verschillende soorten kleding bestonden [red: ca. 280]', aldus Agnieszka Ignasiak uit Kalisz (Polen) die sinds september 2007 bij Wieland werkt. Zij is inmiddels (2010) ervaren genoeg om de zogenoemde 'crèmekleding' te kunnen sorteren. Crèmekleding is de hoogste kwaliteit kleding waarmee Wieland de meeste inkomsten genereert. Dat vraagt dus om de meest zorgvuldige sortering. 

Agnieszka: 'Crème sorteren is het moeilijkst te leren. Kijk een T-shirt van een trui onderscheiden is niet zo moeilijk. Maar wat voor soort T-shirt is het? Gaat het om een modieus T-shirt, of is het model alweer passé? Is het een kleine damesmaat of is het kinderkleding? En is het crème kwaliteit, of eerste of tweede keus?’

Nieuwe medewerkers worden bij Wieland eerst ongeveer vier tot zes weken ingewerkt door een ervaren collega. Ze beginnen bij de voorsortering boven de lopende band in de bedrijfshal waar de herdraagbare kleding wordt gescheiden van het niet-herdraagbare textiel. Hier wordt ook een eerste schifting gemaakt in de herdraagbare kleding: enkele schoenen worden gescheiden van de volledige paren, de spijkerbroeken van de pantalons, de natte kleding van de droge, de kapotte truien van de hele, enzovoorts. Als medewerkers de voorsortering voldoende beheersen en gemotiveerd zijn, mogen ze doorstromen naar 'beneden' waar de nasortering van herdraagbare kleding plaatsvindt. Bij de nasortering leren ze de fijne kneepjes van het vak. Hier leren ze kleding sorteren op textielsoorten, op kwaliteit, op mode, op seizoen en op de specifieke eisen van de diverse afzetmarkten. En daarbij geldt: wat in de ene markt, bijvoorbeeld in de Oekraïne, in de mode is, hoeft nog geen mode te zijn in de andere markt, bijvoorbeeld in Polen. Veel medewerkers specialiseren zich, want iemand die goed kinderkleding kan sorteren, is niet vanzelfsprekend even goed in het sorteren van truien. Sorteren van tweedehands textiel is kortom een vak apart!