Inkoop

directie_2-1Een professionele sortering en recycling van gebruikt textiel uit Nederland is de core business van Wieland. Inzamelbedrijven en kringlooporganisaties die het door hen ingezamelde textiel zorgvuldig en verantwoord willen laten sorteren en recyclen, zijn bij Wieland aan het goede adres. Bij aflevering op de bedrijfslocatie in Wormerveer kan Wieland een uiterst aantrekkelijke prijs bieden voor ongesorteerd, tweedehands textiel. Dat is mede te danken aan de uitstekende zakenrelaties die het bedrijf onderhoudt met afnemers in Nederland, Afrika en Oost-Europa. Ook de jarenlange ervaring en vele investeringen in de professionalisering van het sorteerproces dragen ertoe bij dat Wieland een scherpe prijs kan bieden voor ongesorteerd textiel aan de poort.

Heeft u interesse, neem dan contact op met onze afdeling inkoop.

In samenwerking met kringloopbedrijven verzorgt Wieland ook wel de sortering en recycling van zogenoemd 'tweede keus' textiel. Daarbij gaat het om textiel waaruit de hoogste kwaliteit al is verwijderd door sorteerders van het betreffende kringloopbedrijf ten behoeve van de verkoop in de eigen kringloopwinkels. Het overige deel wordt door Wieland verder gesorteerd en afgezet in verschillende markten voor herdraagbare kleding en textiele reststromen en grondstoffen. Hoewel deze werkwijze dus wel tot de mogelijkheden behoort, gaat de voorkeur van Wieland uit naar sortering en recycling van 'origineel', ongesorteerd textiel. 

sorteren_6-1

En niet alleen omdat dat voor Wieland commercieel interessanter is, maar ook omdat het voordelen biedt voor het kringloopbedrijf. Wieland kan namelijk een deel of alle zogenoemde 'crème kwaliteit' textiel (dat is de hoogste kwaliteit) apart houden en terug verkopen aan het betreffende kringloopbedrijf. Voordeel daarvan is dat de professionals bij Wieland doorgaans een betere 'crème kwaliteit' kunnen sorteren dan de medewerkers van een kringloopbedrijf. De ervaring leert dan ook dat uitbesteding van de sortering aan Wieland resulteert in een hogere omzet uit de verkoop van kleding in de kringloopwinkels. Ander voordeel voor het kringloopbedrijf is dat het meer capaciteit beschikbaar krijgt voor andere activiteiten zoals het beprijzen van kledingstukken en het verzorgen van een aantrekkelijke presentatie in de winkel. Bovendien biedt sortering door Wieland de garantie dat de niet-herdraagbare kleding, het 'residu' in vaktermen, op een transparante en verantwoorde wijze wordt gerecycled.

Heeft u interesse, neem dan contact op met onze afdeling inkoop.

sorteren_1-1

 Gecertificeerde Kwaliteitszorg.
Als een van de eerste bedrijven in Nederland is Wieland Textiles op 12 april 2010 gecertificeerd volgens de norm 'Beoordelingsgrondslag Geoptimaliseerd Textielsorteerproces'. Dit certificaat van TÜV Rheinland / TNO Quality biedt kwaliteitsgaranties voor onder meer professionele sortering, transparantie in keten, verantwoord personeelsbeleid en een zorgvuldige afzet van herdraagbare kleding en recycleproducten. Dit certificaat is geldig tot 1 april 2011. De kwaliteit van het textielsorteerproces bij Wieland wordt bevestigd door de SGS Group, het grootste controle- en inspectiebedrijf ter wereld, dat met enige regelmaat inspecties uitvoert bij Wieland. Tot dusver voldoet het sorteerproces van Wieland steeds aan alle kwaliteitseisen van SGS. Partijen die derhalve belang hechten aan een zorgvuldig sorteerproces, veilige arbeidsomstandigheden, goed personeelsbeleid en transparantie in de gehele textielketen zijn bij Wieland aan het juiste adres.

Verhoging van de kwantiteit en kwaliteit van de recycling van gebruikt textiel.
Mede dankzij een vakkundig sorteerproces en de inzet van innovatieve technieken (bv. TEXTILES 4 TEXTILES) kunnen steeds meer waardevolle producten en materialen uit ingezameld textiel worden teruggewonnen voor hoogwaardig hergebruik. Van al het materiaal dat bij Wieland wordt binnengebracht eindigt minder dan 1% in de afvalbak voor de Afvalverbrandingsinstallatie (AVI) in Amsterdam. Hergebruik van textiel levert forse milieuwinst op, vooral vanwege de vermeden productie van (grondstoffen voor) nieuw textiel.

Ondersteuning van communicatie rond recycling van textiel.
Gemeentes en regio's met de ambitie om de kwaliteit en kwantiteit van de gescheiden inzameling van gebruikt textiel op een duurzamer niveau te brengen, kunnen rekenen op ondersteuning bij de communicatie met burgers en bedrijven. Wieland kan bijvoorbeeld gedetailleerde en betrouwbare gegevens aanleveren met betrekking tot de inzameling, sortering en afzet van tweedehands textiel in de hele keten.