Goede doelen

Wieland is een commerciële onderneming met idealen en investeert daarom ook in goede doelen.

Weeshuis Ebenezer in Naïrobi, Kenya. Tijdens een werkbezoek aan Kenya in 2006 werd directeur Hans Bon door een van zijn klanten uitgenodigd om mee te gaan naar het weeshuis Ebenezer dat huisvesting biedt aan kinderen uit de landelijke gebieden die hun ouders hebben verloren aan AIDS. Hans werd persoonlijk geraakt door de erbarmelijke omstandigheden ter plaatse. Er was nauwelijks geld voor zelfs de meest elementaire behoeften van de kinderen. De volwassen begeleiders geven belangeloos hulp. Zij worden ingeschakeld door de initiatiefneemster die de organisatie van het weeshuis draaiende houdt. De klant uit Kenya ondersteunt het weeshuis door af en toe een baal tweedehands kleding te schenken. Hij bracht Hans op het idee om zelf ook het weeshuis te gaan ondersteunen. Ook mededirecteur René was enthousiast over het initiatief en zo begon Wieland in 2006 met periodieke donaties. In 2008 besloten ze om het 25-jarig jubileum van Wieland Textiles te benutten om geld in te zamelen voor het weeshuis bij de gasten. Het ingezamelde geld (6000 euro) werd gestort op de rekening van het weeshuis. Met de donaties van Wieland wordt het schoolgeld van alle 50 kinderen van het weeshuis bekostigd. En met succes: inmiddels zijn al 8 kinderen van het weeshuis op de universiteit aangenomen. Bij elk bezoek aan Kenya brengt Hans tegenwoordig ook altijd even een bezoek aan het weeshuis. Het zijn altijd lange en dankbare visites; de kinderen vertellen uitgebreid wat ze doen en waar ze mee bezig zijn en Hans krijgt altijd stapels rapporten te zien.

school_keniaMatopeni-project in Ruiry, Kenya. Bij een van zijn werkbezoeken aan Kenya nodigde de eigenaar van Spinners&Spinners Hans uit om mee te gaan naar Ruiry waar men bezig was met het opknappen van de lokale school, Matopeni. De eigenaar van Spinners&Spinners is een van de partners die grondstoffen voor nieuwe kleding maakt uit de door Wieland gesorteerde, niet-herdraagbare kleding. De opknapbeurt was hard nodig; de krappe klaslokalen waren gevuld met 50-60 leerlingen die hun behoeften in het lokaal moesten doen. Het opknappen gaat geleidelijk; telkens als er geld is, wordt een deel van het gebouw aangepakt of worden er nieuwe voorzieningen aangelegd. Hans heeft toen KICI uitgenodigd om samen dit goede doel te steunen. KICI is een charitatieve organisatie die in Nederland tweedehands kleding inzamelt, waarvan een deel door Wieland wordt gesorteerd. KICI vond het een goed idee en samen met Wieland hebben ze bijgedragen aan de realisatie van onder meer 3 nieuwe klaslokalen en een toilettenblok in de nieuwe school.

Kunstprojecten. Regelmatig komen leerlingen en docenten van theaterscholen uit Amsterdam bij Wieland langs om bijzondere spullen op te halen die ze kunnen gebruiken voor hun theatervoorstellingen en –projecten. Zo gebeurt het regelmatig dat er ineens studenten in de sorteerhal van Wieland aan het rondneuzen zijn op zoek naar theatrale kleding, gordijnen, decormaterialen, enzovoorts.