‘Fibersort als kraamkamer circulaire textielindustrie’

In de Week van de Circulaire Economie – van 1 tot en met 5 februari 2021 – stond bij NHNEXT een reeks inspirerende livestreams op  het programma over circulair ondernemen. Eén van de grote uitdagingen in de circulaire economie is de textielindustrie. Op dit moment wordt slechts één procent van alle textiel gerecycled, de rest wordt verbrand. Over dit vraagstuk gingen ondernemers en experts op woensdag 3 februari in gesprek. Ook Mitchel Bon, manager van Wieland Textiles, en Els Lenting, procesmanager Circulair Textiel van de gemeente Zaanstad, schoven aan.

Wat is er nodig om de textielketen in Noord-Holland te sluiten? In antwoord op deze vraag doet Mitchel Bon een oproep aan ontwerpers om hieraan al in de designfase aandacht te besteden. “Aan het einde van de keten hebben wij als sorteerders te maken met wat door anderen is geproduceerd. In de textielwereld wordt bij het maken en ontwerpen van producten nog nauwelijks nagedacht over het afdankmoment. Het maken van circulaire ontwerpen moet veel meer aandacht krijgen, zodat het sorteren van deze producten veel gemakkelijker wordt en meer textiel kan worden hergebruikt.” Dit is mogelijk dankzij Fibersort: een optische sorteertechnologie die Wieland samen met haar partner Valvan Baling Systems heeft ontwikkeld en die het mogelijk maakt grote hoeveelheden kleding snel en efficiënt te sorteren naar samenstelling, kleur en structuur van de stof.

V.l.n.r. Hans Boukens, eigenaar Interpromo, Els Lenting van de gemeente Zaanstad, Franck Kuiper van de provincie Noord-Holland en Mitchel Bon, manager van Wieland Textiles

Aan de vooravond van een doorbraak

Dit opent volgens Els Lenting de weg naar een circulaire revolutie in de textielindustrie.  De gemeente Zaanstad heeft deze technologie omarmd en wil deze inzetten binnen de Metropoolregio Amsterdam, één van de vier grote textielclusters in Nederland. Lenting: “Fibersort is een veelbelovende technologie en wij hebben besloten met Wieland op te trekken in de circulaire economie. Wij willen een circulaire textielindustrie in Zaanstad ontwikkelen en bedrijven naar ons toetrekken door het faciliteren van een hightech innovaties als Fibersort. Onze belangrijkste drijfveer zijn de milieuprestaties die we kunnen leveren. Op den duur kan het óók betekenen dat we wereldwijd een nieuwe trend inzetten en hierin willen we een voortrekkersrol vervullen”, benadrukt zij. “Fibersort fungeert als een ‘kraamkamer’ voor de ontwikkeling van een circulaire textielindustrie. Deze technologie staat aan de vooravond van een doorbraak in de Zaanstreek en wij hebben de ambitie om dit naar andere delen van Nederland te exporteren.”

We gebruiken cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door deze melding te accepteren, of door gebruik te blijven maken van onze website weten we dat je hiermee akkoord gaat.

Accepteren Meer informatie