Sorteren van gebruikt textiel: een vak apart

Gebruikt textiel sorteren is een vak dat veel kennis vereist. Het vereist gevoel voor mode, kennis van uiteenlopende textielsoorten en een scherp oog voor de kwaliteit van kledingstukken. Medewerkers worden ‘on the job’ opgeleid om zo’n driehonderd soorten kleding en textiele materialen te onderscheiden. Alleen de meest ervaren medewerkers mogen A-kwaliteit kleding sorteren. Dat is de hoogste kwaliteit kleding waarmee Wieland Textiles de meeste inkomsten genereert. Dat vraagt dus ook om de meest zorgvuldige sortering. Een t-shirt van een trui onderscheiden is niet zo moeilijk. Bij A-kwaliteit kleding gaat het om zeer specifieke vragen: Wat voor soort t-shirt is het? Gaat het om een modieus t-shirt of is het model alweer ‘uit’? Is het een kleine damesmaat of kinderkleding? En is het premium-kwaliteitof B-kwaliteit?

 

Het sorteerproces

Als het origineel niet direct gesorteerd kan worden, wordt het tijdelijk opgeslagen in een hal op de bedrijfslocatie in Wormerveer. Zodra er ruimte is in het sorteerproces wordt het origineel met behulp van een transportband naar de eerste grove sortering geleid. Bij deze eerste sortering worden grofweg twee ‘stapels’ gemaakt: één van herbruikbare producten (met name kleding en schoenen) en één van textiele materialen die als grondstof kunnen worden hergebruikt.

Nieuwe medewerkers worden bij Wieland Textiles eerst ongeveer vier tot zes weken ingewerkt door een ervaren collega. Ze beginnen bij de voorsortering boven de lopende band in de bedrijfshal waar de herbruikbare producten (met name kleding en schoenen) worden gescheiden van de textiele materialen die als grondstof kunnen worden hergebruikt. Hier wordt ook een eerste schifting gemaakt in de productstapel: enkele schoenen worden gescheiden van de volledige paren, de spijkerbroeken van de pantalons, de natte kleding van de droge, de kapotte truien van de hele, enzovoorts. Als medewerkers de voorsortering voldoende beheersen en gemotiveerd zijn, mogen ze doorstromen naar de nasortering van de herbruikbare kleding. Hier leren ze de fijne kneepjes van het vak: de kleding sorteren op textielsoorten, op kwaliteit, op mode, op seizoen en op de specifieke eisen van de diverse afzetmarkten. En daarbij geldt: wat in de ene markt, bijvoorbeeld in de Oekraïne, in de mode is, hoeft nog geen mode te zijn in de andere markt, bijvoorbeeld in Polen. Veel medewerkers specialiseren zich, want iemand die goed kinderkleding kan sorteren, is niet vanzelfsprekend even goed in het sorteren van truien. Sorteren van tweedehands textiel is dus een vak apart.