Goede doelen

Wieland Textiles is een onderneming met idealen en investeert daarom ook in goede doelen. Zo kunnen de volgende goede doelen al jaren rekenen op bijdragen van het Zaanse textielbedrijf:

  • Weeshuis Ebenezer in Naïrobi, Kenya
  • Matopeni-project in Ruiry, Kenya
  • Kunstprojecten

Weeshuis Ebenezer in Naïrobi, Kenya – Tijdens een werkbezoek aan Kenya in 2006 werd directeur Hans Bon door één van zijn klanten uitgenodigd om mee te gaan naar het weeshuis Ebenezer dat huisvesting biedt aan kinderen uit de landelijke gebieden die hun ouders hebben verloren aan Aids. Hij werd getroffen door de erbarmelijke omstandigheden die hij aantrof. Er was nauwelijks geld voor de meest fundamentele behoeften van de kinderen. De volwassen begeleiders geven belangeloos hulp. Zij worden ingeschakeld door de initiatiefneemster die de organisatie van het weeshuis draaiende houdt. De klant uit Kenya ondersteunt het weeshuis door af en toe een baal tweedehands kleding te schenken. Hij bracht Bon op het idee om zelf ook het weeshuis te gaan ondersteunen. Zo begon Wieland in 2006 met periodieke donaties. Het 25-jarig jubileum van Wieland Textiles werd benut om geld in te zamelen voor het weeshuis bij de gasten. Het ingezamelde geld (6000 euro) werd gestort op de rekening van het weeshuis. Met de donaties van Wieland wordt het schoolgeld van alle 50 kinderen van het weeshuis bekostigd. Met succes: inmiddels zijn acht kinderen van het weeshuis op de universiteit aangenomen. Een bezoek aan het weeshuis vormt dan ook een vast onderdeel op het programma als Hans Bon een bezoek brengt aan Kenya. Het zijn altijd bijzondere ontmoetingen.

Matopeni-project in Ruiry, Kenya – De eigenaar van Spinners & Spinners is één van de partners die grondstoffen voor nieuwe kleding maakt uit de door Wieland gesorteerde, niet-herbruikbare kleding. Bij één van zijn werkbezoeken aan Kenya nodigde hij Hans Bon uit om mee te gaan naar het dorp Ruiry waar men bezig was met het opknappen van de lokale school, Matopeni. Deze opknapbeurt was hard nodig; de krappe klaslokalen waren gevuld met vijftig tot zestig leerlingen. Het opknappen gaat in stappen: Steeds als geld beschikbaar is, wordt een deel van het gebouw aangepakt of worden er nieuwe voorzieningen aangelegd. Bob heeft KICI uitgenodigd om dit goede doel te steunen. Als charitatieve inzamelaar heeft KICI samen met Wieland bijgedragen aan de realisatie van onder meer drie nieuwe klaslokalen en een toilettenblok in de nieuwe school. KICI is inmiddels met Humana is gefuseerd tot Sympany, een charitatieve textielinzamelaar. Een deel van het, in Nederland door Sympany ingezamelde textiel wordt door Wieland gesorteerd.

Kunstprojecten – Regelmatig komen leerlingen en docenten van theaterscholen uit Amsterdam bij Wieland langs om bijzondere spullen op te halen die ze kunnen gebruiken voor hun theatervoorstellingen en –projecten. Zo gebeurt het regelmatig dat er ineens studenten in de sorteerhal van Wieland aan het rondneuzen zijn op zoek naar theatrale kleding, gordijnen, decormaterialen, enzovoorts.