Gemeente Zaanstad participeert in Textiles2Textiles en investeert in circulair textiel

Achter de schermen is er bijna drie jaar aan gewerkt en op dinsdag 21 december 2021 zijn de handtekeningen gezet. De gemeente Zaanstad en Textiles2Textiles (T2T) bundelen de krachten in een publiek-private samenwerking. De gemeente geeft niet alleen een financiële impuls aan T2T, maar wordt ook voor een derde aandeelhouder van het Zaanse bedrijf. “We faciliteren de ontwikkeling naar circulaire grondstoffen, zodat er minder primaire grondstoffen voor textiel worden gebruikt. Met als resultaat dat minder afgedankt textiel in verbrandingsovens belandt en de enorme afvalberg van afgedankt textiel wordt verkleind”, zegt Annette Baerveldt, wethouder Duurzaamheid van de gemeente Zaanstad.

Peter Rijken – directeur van Textiles2Textiles – is blij met deze bijzondere mijlpaal. “We zetten onze activiteiten op het gebied van innovatie voort en hebben dankzij deze samenwerking meer financiële zekerheid. Mede dankzij de gemeente Zaanstad kunnen we de transitie om van afgedankte kleding nieuw textiel te maken in een stroomversnelling brengen. We bouwen al anderhalf jaar aan een hoogwaardige installatie die alle vervuiling uit textiel kan halen. Ook ontwikkelen we slimme software, Chase, die het volledige proces in kaart brengt. Deze machine wordt naar verwachting in het eerste kwartaal van 2022 in Wormerveer in gebruik genomen”, vertelt hij. “De installatie gaat alles wat niet in de originele stof thuis hoort – zoals knopen, ritsen en labels – volledig geautomatiseerd verwijderen. Tot nu toe werd dit kleinschalig met de hand gedaan, maar in de nabije toekomst kan dit volledig geautomatiseerd en op veel grotere schaal gebeuren.”

Slimme digitale technologie

De gemeente Zaanstad participeert in Textiles2Textiles met het oog op het maatschappelijke belang dat hiermee gediend is. Textiles@Textiles minimaliseert de negatieve milieu-impact van afvalverwerking, draagt bij aan CO2-reductie en het beheersbaar houden van de kosten van afvalbeheer van burgers. Hans Bon, algemeen directeur van Wieland Textiles – dat eveneens is gevestigd in Wormerveer – en tevens directeur van T2T: “Deze nieuwe installatie en de digitale procestechnologie zijn een nieuwe belangrijke stap in het sorteren van niet herdraagbaar textiel op basis van soort en kleur door middel van onze Fibersort-technologie. Mede dankzij de gemeente Zaanstad zijn we nu staat de keten te verlengen en te regionaliseren.”

We gebruiken cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door deze melding te accepteren, of door gebruik te blijven maken van onze website weten we dat je hiermee akkoord gaat.

Accepteren Meer informatie