Inzameling en verwerking gebruikt textiel in gevaar door COVID-19 – VHT ziet overlevingskansen branche slinken

Den Haag, 31 maart 2020. We beleven heftige tijden waarin helaas vergaande maatregelen noodzakelijk zijn. Er is nog veel onduidelijk over de gevolgen van het COVID-19 virus in Nederland en evenmin hoe de pandemie zich wereldwijd zal ontwikkelen.

Wat voor onze textielrecycling sector, die sterk afhankelijk is van de export, wel geldt, is dat wij zwaar worden getroffen. Uit onze recente ledenenquête blijkt dat de COVID-19 crisis enorme financiële en operationele consequenties voor VHT-leden heeft.

Of het nu gaat om textiel bestemd voor recycling en gebruik in de auto-industrie of gesorteerde tweedehandskleding voor afzet in binnen- en buitenland: al onze markten voor gesorteerd herbruikbaar textiel worden geraakt door wereldwijde lock-downs en andere aan COVID-19 gerelateerde maatregelen.

Eén van de maatregelen is de sluiting van bijna alle tweedehandskleding- en kringloopwinkels vanwege van het besmettingsgevaar met het coronavirus. Deze maatregel is in Nederland genomen, maar ook in diverse andere landen. Het gevolg van deze sluiting en van de stillegging van de export is dat sorteerbedrijven in binnen- en buitenland hun producten niet meer kwijt kunnen en moeten stoppen met sorteren. De inzameling van textiel valt onder ‘Transport van Afval en Vuilnis’ op de Lijst van Cruciale Beroepsgroepen. Onze inzamelbedrijven zullen er dan ook alles aan doen om de landelijke textielcontainers te blijven legen en de inzamelinfrastructuur te waarborgen.

Echter, de markten waar ingezameld textiel kan worden afgezet, hebben zich op dit moment al bijna allemaal gesloten of zullen dat de komende weken doen. Prijsdevaluatie, hogere exploitatiekosten en hogere voorraadkosten versterken het effect van de verdampende omzet. Uit overmacht zijn inzamelaars hierdoor genoodzaakt om hun dienstverlening aan gemeenten te herzien.

Ook de VHT kan geen inschatting maken hoe lang deze situatie gaat aanhouden. Wel zijn wij ervan overtuigd dat de vraag naar tweedehandskleding en textiel blijvend is. Mogelijk zal deze zelfs toenemen onder invloed van de economische omstandigheden en de duurzaamheidsgedachte wanneer de markten weer open gaan. Wij vinden het ook in deze moeilijke tijden van belang om een betrouwbare partner voor gemeenten en overheden te zijn en te blijven.

Onze leden hebben behoefte aan financiële en operationele steun die hen in staat stelt tijd te winnen om deze crisis te doorstaan. Wij komen graag in gesprek met overheid en gemeenten om samen naar flexibele oplossingen te zoeken die het ons mogelijk maken om de inzameling van textiel in Nederland te kunnen voortzetten. We zullen dit samen moeten doen!

Voor informatie: info@textielrecycling.nl

 

Over de VHT

De Vereniging Herwinning Textiel (VHT) komt op voor de belangen van ondernemingen in de textielherwinningsindustrie. De VHT streeft naar het verduurzamen van de textielketen om een zo hoog mogelijke kwantiteit en kwaliteit in de gescheiden inzameling en hergebruik van textiel te bewerkstelligen. De VHT is van mening dat een vrije, gezonde markt voor herbruikbaar textiel de basis vormt voor deze noodzakelijke verduurzaming. Een markt waar professionele partijen vrij kunnen handelen in herbruikbaar textiel, zonder daarbij onnodig belemmerd te worden door onpraktische en onnodige wetten en regels. Herbruikbaar textiel is een waardevolle grondstof, die als zodanig erkent en behandeld dient te worden, ook op Europees niveau.

page1image468495520

We gebruiken cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door deze melding te accepteren, of door gebruik te blijven maken van onze website weten we dat je hiermee akkoord gaat.

Accepteren Meer informatie