Jongeren What’s Next bezoeken Wieland Textiles: ‘Duur betekent niet duurzaam’

De provincie staat vol textielcontainers, maar waar gaat afgedankte kleding naartoe als je die weggooit? En wat doet de provincie aan klimaat en duurzaamheid? De jongeren van What’s Next? – een programma van AT5, NH Nieuws in samenwerking met provincie Noord-Holland – zoeken het uit. Deze zoektocht brengt hen naar WielandTextiles in Wormerveer, waar wekelijks tot driehonderd ton afgedankte kleding wordt verwerkt. Een deel gaat op transport naar Oost-Europa, waar het opnieuw in de winkel terechtkomt. Van een ander deel wordt nieuw garen gemaakt. Manager Mitchel Bon geeft tekst en uitleg.

Bij het shoppen is het goed om op te letten wat voor kleding je koopt, drukt Mitchel Bon de jonge verslaggever op het hart. “Duur wil niet altijd zeggen dat kleding ook ook het meest duurzaam is”, zegt hij. “Net als je dat met eten moet doen, moet je er even iets tijd aan besteden om te bekijken welk merk voor duurzaamheid staat, voordat je meteen gaat voor het goedkoopste kledingstuk.” En wat kan de provincie Noord-Holland doen? “We willen dat de provincie beter met burgers communiceert over wat wel en wat niet in de kledingbak kan en waarom. Ook moet beter worden uitgelegd wat daarna met afgedankte kleding gebeurt, zodat mensen hier een beter beeld van krijgen.”

We gebruiken cookies die voor een optimale gebruikerservaring zorgen. Door deze melding te accepteren, of door gebruik te blijven maken van onze website weten we dat je hiermee akkoord gaat.

Accepteren Meer informatie